Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/wgtrans/domains/wgtrans.nl/public_html/db.php on line 2
Vennootschap Onder Firma beginnen - Artikelen - howpark.nl
login Inloggen

Vennootschap Onder Firma beginnen


Als je met meerdere personen samen een bedrijf wilt opstarten, kan dat in de vorm van een VOF. Alle oprichters zijn dan samen de eigenaar van het bedrijf. De VOF kan ook nog andere mensen in dienst ne...
Artikel:
Aantal keer bekeken:
Reacties:
Vennootschap Onder Firma beginnen
DrB (20-08-2012 13:40)
736
0

Vennootschap Onder Firma beginnen

Als je met meerdere personen samen een bedrijf wilt opstarten, kan dat in de vorm van een VOF. Alle oprichters zijn dan samen de eigenaar van het bedrijf. De VOF kan ook nog andere mensen in dienst nemen. Omdat je niet zoals bij een eenmanszaak alleen eigenaar bent, moet je wel allerlei afspraken van te voren op papier zetten. Je kunt hiervoor een VOF contract (laten) opstellen en hoewel dit contract niet verplicht is, is het toch beter afspraken over verantwoordelijkheden, bevoegdheden en deling in de eventuele winst, vast te leggen. Je kunt ook allerlei andere zaken in het VOF contract opnemen zoals wat er gebeurt als een van de deelnemers wil stoppen, ziek wordt, hoe een eventueel bedrijfsverlies verdeeld wordt, of er in de toekomst nieuwe vennoten bij kunnen komen etc.

Verder is er voor het oprichten van een VOF niet meer nodig dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Net als bij de eenmanszaak zijn de vennoten persoonlijk verantwoordelijk en aansprakelijk voor alles wat er binnen het bedrijf gebeurt. Het maakt dan geen verschil wie van de vennoten een beslissing neemt. Eventuele bedrijfsschulden kunnen dus privé verhaald worden op elk van de vennoten. Denk er ook aan dat in geval van huwelijk van een vennoot het ook zo kan zijn dat de partner aansprakelijk is voor eventuele schulden van de VOF. Als je privé en zakelijk wilt scheiden, is het beter een NV of BV op te richten, maar daar zijn dan weer andere voorwaarden, b.v. ten aanzien van het startkapitaal, aan verbonden.

Voor de aangifte inkomstenbelasting moet je het inkomen verdelen over de vennoten. Net als bij de eenmanszaak krijg je ook hier te maken met BTW en eventueel met loonbelasting. Natuurlijk is een goede boekhouding erg belangrijk en om problemen te voorkomen is een VOF contract dus ook zeker aan te raden.

Reacties
Nog geen reacties toegevoegd.
Reactie Toevoegen
Je moet inloggen om een reactie toe te voegen.
Gratis Registreren
Wachtwoord vergeten