Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/wgtrans/domains/wgtrans.nl/public_html/db.php on line 2
Eenmanszaak beginnen - Artikelen - howpark.nl
login Inloggen

Eenmanszaak beginnen


Als je in je eentje een bedrijf op wilt zetten, kun je als rechtsvorm kiezen voor een eenmanszaak. Als je dan geen personeel aanneemt, ben je Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP-er). Je kunt er echter ...
Artikel:
Aantal keer bekeken:
Reacties:
Eenmanszaak beginnen
DrB (05-03-2013 18:26)
2309
0

Eenmanszaak beginnen

Als je in je eentje een bedrijf op wilt zetten, kun je als rechtsvorm kiezen voor een eenmanszaak. Als je dan geen personeel aanneemt, ben je Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP-er). Je kunt er echter ook voor kiezen om wel mensen in loondienst aan te nemen of in te huren via een uitzendbureau of op payroll basis.

Voor het oprichten van een eenmanszaak is niet meer nodig dan het brengen van een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK). Je schrijft je daar in door middel van een formulier waarop je o.a. invult wat de naam van het bedrijf is, wat de bedrijfsactiviteiten zijn en wat het adres is van het bedrijf en van de eigenaar. De KvK checkt je legitimatie en kijkt of de bedrijfsnaam niet al bestaat. Na betaling van de inschrijvingskosten kun je dan je eigen bedrijf starten. Je hebt geen verplicht startkapitaal nodig. Heel gemakkelijk dus.

Realiseer je echter wel dat je zelf verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor alles wat er binnen het bedrijf gebeurt. Er is geen onderscheid tussen het privevermogen en het bedrijfsvermogen en dat betekent ook dat eventuele schulden van het bedrijf op jou persoonlijk verhaald kunnen worden. Denk hier ook aan als je getrouwd bent of gaat trouwen. Het kan zijn dat je ook je partner aansprakelijk is voor de eenmanszaak.

Het is dus van groot belang om een goed boekhouding te hebben waar je precies kunt zien hoe de zaken er voor staan. Ook voor de aangifte inkomstenbelasting is het hebben van een goede administratie erg belangrijk. Verder kan het zijn dat je te maken krijgt met BTW die je op facturen vermeldt en die je voor betaalde facturen in voorafgegaan kunt brengen. Als je personeel in dienst neemt moet je ook nog een loonadministratie bijhouden. Hoewel het oprichten van een eenmanszaak dus een fluitje van een cent is, komt er voor de verdere bedrijfsvoering dus heel wat kijken.

Reacties
Nog geen reacties toegevoegd.
Reactie Toevoegen
Je moet inloggen om een reactie toe te voegen.
Gratis Registreren
Wachtwoord vergeten