Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/wgtrans/domains/wgtrans.nl/public_html/db.php on line 2
Een ondernemingsplan schrijven, hoe doe ik dat? - Artikelen - howpark.nl
login Inloggen

Een ondernemingsplan schrijven, hoe doe ik dat?


Het allerbelangrijkste hoofdstuk van een ondernemingsplan is de samenvatting. Omdat er bij de bank veel ondernemingsplannen ter beoordeling binnenkomen, moet de samenvatting aanleiding geven om het ...
Artikel:
Aantal keer bekeken:
Reacties:
Een ondernemingsplan schrijven, hoe doe ik dat?
DrB (14-08-2012 08:41)
2291
0

Een ondernemingsplan schrijven, hoe doe ik dat?

Het allerbelangrijkste hoofdstuk van een ondernemingsplan is de samenvatting. Omdat er bij de bank veel ondernemingsplannen ter beoordeling binnenkomen, moet de samenvatting aanleiding geven om het hele plan te gaan lezen. Als de samenvatting niet duidelijk maakt wie de ondernemer is, wat hij wil bereiken met zijn bedrijf, wat zijn markt is en welke financiële middelen daarvoor nodig zijn, zal het ondernemingsplan snel aan de kant gelegd worden. Ook is het van belang dat de ondernemer alle informatie uit het plan in zijn hoofd heeft zitten, zodat hij goed beslagen ten ijs komt als het tot een gesprek met de bank komt.

Ook moet er een apart hoofdstuk gewijd worden aan de persoonlijke gegevens van de ondernemer. Personalia en alle gegevens wat betreft gevolgde opleidingen, eventuele werkervaring, ervaring als ondernemer kunnen hier vermeld worden. Schrijf ook iets over je persoonlijke drijfveren en motivatie om een bedrijf op te richten.

In het hoofdstuk over de onderneming zelf moet informatie staan over de rechtsvorm die gekozen wordt en waarom er voor die vorm is gekozen. Ook informatie over de vestigingsplaats en eventuele vergunningen die nodig zijn om de werkzaamheden binnen het bedrijf uit te voeren mogen niet ontbreken. Omschrijf verder duidelijk de doelstellingen van het bedrijf en op welke manier deze doelstellingen gehaald gaan worden.

Omschrijf het product of de dienst die de onderneming gaat leveren. Licht kort toe hoe de markt op dit terrein is, wat de concurrenten doen en waarom jouw product of dienst iets toevoegt. Vertel ook kort op welke manier je het product of de dienst commercieel in de markt gaat zetten.

In het hoofdstuk marketing beschrijf je tot welke bedrijfstak je bedrijf behoort, tot welke doelgroep je je gaat richten en hoe je dit gaat doen en dit alles onderbouw je met cijfers. In dit hoofdstuk moet duidelijk worden hoe je je klanten denkt te gaan bereiken en wat je ze te bieden hebt. Ook een met cijfers onderbouwde beschrijving van de concurrentie kan hier niet onvermeld blijven.

In het hoofdstuk financiën staat hoeveel geld je nodig hebt voor de onderneming en op welke manier je rendement denkt te gaan behalen op het geïnvesteerde geld.

Ook de personeelsbezetting van de onderneming moet in een apart hoofdstuk vermeld worden. Vermeld op welke manier je mensen gaat werven, op welke basis je ze gaat aannemen en hoeveel personeelsleden er nodig zijn om het bedrijf draaiende te houden en in de toekomst uit te bouwen.

Zorg ervoor dat het ondernemingsplan er verzorgd uitziet en zonder taal- en typefouten is. Laat het, voordat je ermee naar de bank gaat, ook door anderen lezen, zodat het uiteindelijk een echt goed plan wordt, waarmee je een goede kans maakt om het benodigde geld van de bank of een andere investeerder te krijgen.
Reacties
Nog geen reacties toegevoegd.
Reactie Toevoegen
Je moet inloggen om een reactie toe te voegen.
Gratis Registreren
Wachtwoord vergeten