Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/wgtrans/domains/wgtrans.nl/public_html/db.php on line 2
Besloten Vennootschap beginnen - Artikelen - howpark.nl
login Inloggen

Besloten Vennootschap beginnen


Een BV is een rechtspersoon. Ze kan eigenaar zijn van goederen en zelfstandig rechten en plichten uitoefenen. Aandeelhouders zijn eigenaar van de BV en de directie bepaalt de dagelijkse gang van zake...
Artikel:
Aantal keer bekeken:
Reacties:
Besloten Vennootschap beginnen
DrB (16-01-2013 14:37)
2417
0

Besloten Vennootschap beginnen

Een BV is een rechtspersoon. Ze kan eigenaar zijn van goederen en zelfstandig rechten en plichten uitoefenen. Aandeelhouders zijn eigenaar van de BV en de directie bepaalt de dagelijkse gang van zaken. Het eigendom en het bestuur zijn dus van elkaar gescheiden. Het kan echter wel zo zijn dat de aandeelhouder ook de directeur is, de Directeur Groot Aandeelhouder (DGA). Hij/zij kan natuurlijk aandelen aan anderen verkopen en zo cash geld krijgen. Ook kunnen er nieuwe aandelen worden uitgegeven om geld bijeen te brengen voor bijvoorbeeld investeringen. Zolang de DGA het grootse deel van de aandelenportefeuille in zijn/haar bezit heeft, heeft hij/zij het voor het zeggen. Het is ook mogelijk als 100 procent aandeelhouder, directeuren aan te stellen om de onderneming te leiden.

De aandeelhouder is niet aansprakelijk voor schulden van de BV. Hij heeft geïnvesteerd in het bedrijf en kan zijn investering kwijtraken. Als de directie echter de BV failliet heeft laten gaan door slecht bestuur en/of onverantwoorde buitenissige uitgaven, kunnen bepaalde schulden echter wel privé op die directie verhaald worden.

Het kost tijd en geld om een BV op te richten. Voor de oprichting is een akte van de notaris nodig en er is een beginkapitaal van 18.000 euro vereist. De bank moet voor deze storting een bankverklaring afgeven. Indien er geen geld maar 18.000 euro aan goederen wordt ingebracht, moet hiervan een accountantsverklaring worden opgesteld. Ook moet er een aparte belastingaangifte verzorgd worden voor de BV naast de persoonlijke aangifte. De kosten voor de administratie zullen dus hoger zijn dan bij een eenmanszaak of VOF. Voor grotere bedrijven en bedrijven waar een groter financieel risico aan verbonden is, is de BV een geschiktere rechtsvorm dan de eenmanszaak of VOF.

Per 1 oktober 2012 gaat het nieuwe BV recht in, dat het eenvoudiger moet maken om een BV op te richten. Een belangrijke maatregel die gaat gelden is dat het startkapitaal van 18.000 euro niet meer vereist is. De bankverklaring komt hiermee automatisch ook te vervallen. Ook de accountantsverklaring die verplicht was als er in plaats van geld voor 18.000 euro aan goederen werd ingebracht, is niet meer nodig. De reden dat 18.000 euro gestort moest worden, was dat dit een zekerheid was voor eventuele schuldeisers van de BV. De ondernemer kon echter na de oprichting van de BV doen met die 18.000 euro wat hij wilde, dus eigenlijk was het geen echte zekerheid. Natuurlijk staat hier iets tegenover dat de positie van de schuldeisers steviger maakt. Vanaf 1 oktober 2012 gaat namelijk de uitkeringstoets gelden. Dit houdt in dat de BV alleen winst mag uitkeren als er genoeg in de pot zit om schuldeisers te betalen. Het bestuur van de BV moet dit in de gaten houden en de winstuitkering goedkeuren. Als er door de winstuitkering tekorten ontstaan, is de bestuurder en dat is vaak de directeur grootaandeelhouder, hier persoonlijk op aan te spreken. Dit vergroot natuurlijk de aansprakelijkheid, terwijl men die juist wilde verminderen door het oprichten van een BV. Eenmaal uitgekeerde winst is in de toekomst niet langer veiliggesteld.

Een BV heeft een iets lagere belastingdruk dan een eenmanszaak, maar voor een eenmanszaak gelden voordelen als de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB winstvrijstelling. Het hangt o.a. van de grootte van de winst af en of je die winst wel of niet wilt uitkeren, of je wel of niet moet kiezen voor het oprichten van een BV.

Een archiefkast kunt u eenvoudig online bestellen

Reacties
Nog geen reacties toegevoegd.
Reactie Toevoegen
Je moet inloggen om een reactie toe te voegen.
Gratis Registreren
Wachtwoord vergeten